Dit doen wij
Verkiezing Kunstenaar van het jaar
Stichting Kunstweek organiseert jaarlijks, sinds 2002, de verkiezing Kunstenaar van het jaar. Door de grootschalige opzet van de verkiezing draagt deze bij aan de bekendheid van beeldende kunst in het algemeen en de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars in het bijzonder. Afgelopen november werd Marie Cecile Thijs uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2024.
Nationale Kunstweek
De Kunstweek 2024, van 9 t/m 17 november 2024, biedt kunstliefhebbers allerlei activiteiten, festiviteiten en aanbiedingen, waardoor beeldende kunst ruim een week lang nog aantrekkelijker is om van te genieten.
Jaarboek Kunstenaars
Jaarlijks brengt Stichting Kunstweek een prachtig boek uit: het Jaarboek Kunstenaars. Hierin kunnen kunstenaars hun mooiste kunstwerk(en) presenteren voor het grote publiek. Ook bekende Nederlanders die ambassadeur zijn van Stichting Kunstweek, leveren hieraan mooie bijdragen. Op de cover staat een kunstwerk van de Kunstenaar van het (voorgaande) jaar. Op het nét verschenen Jaarboek staat een werk van Barbara Nanning. Volgend jaar zal een werk van Marie Cecile Thijs de cover sieren!
Nationale Kunstdagen
Elk jaar opnieuw vinden ruim 2.200 kunstliefhebbers hun weg naar de Nationale Kunstdagen in Evenementenhal Gorinchem, waar ongeveer 140 kunstenaars hun mooiste kunstwerken laten zien.
Landelijk Atelierweekend
Tijdens een Landelijk Atelierweekend stellen (beroeps)kunstenaars hun atelier open voor geïnteresseerden. Dat is dé kans om kunstenaars aan het werk te zien in hun atelier en voor de kunstenaars de kans om hun werk te tonen aan het publiek. Stichting Kunstweek streeft ernaar jaarlijks minimaal één Landelijk Atelierweekend te organiseren. In 2024 vindt het Landelijk Atelierweekend plaats in het weekend van 22 & 23 juni en in het eerste weekend van de Nationale Kunstweek: op 9 en 10 november.
Wisselsokkel
Elke Nederlandse gemeente kan jaarlijks een ander kunstwerk van een lokale kunstenaar geplaatst krijgen op een door de gemeente bepaalde plaats binnen de gemeente.
Door elk jaar een nieuw kunstwerk te plaatsen, blijft de plek waar het kunstwerk staat, attractief en zelfs boeiend.
Kunst oprapen
Nederlandse gemeenten geven met Kunst Oprapen te kennen dat ze zowel milieu als kunst en cultuur belangrijke waarden vinden in hun gemeente. Voor scholen is daarom een educatie pakket beschikbaar om het project optimaal te faciliteren.
De Gouden K
Gouden K’s zijn een eerbetoon aan degenen die zich op uitzonderlijk positieve wijze hebben ingezet voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Wethouders met Kunst en Cultuur in hun portefeuilles kunnen elk jaar inwoners van hun gemeenten voordragen voor toekenning van een Gouden K. Jaarlijks worden maximaal tien Gouden K’s toegekend.
Top 100 kunstverzamelaars
In 2014 werd voor het eerst een lijst opgesteld met de belangrijkste Nederlandse kunstverzamelaars. Verschillende organisaties en een groot aantal personen hebben bijgedragen aan de samenstelling van de lijst. De opsomming omvat de honderd belangrijkste levende Nederlandse kunstverzamelaars.