Kom tijdens de Kunstweek naar Museum Villa Mondriaan

Home » Kunstweek 2019 deelnemers » Kom tijdens de Kunstweek naar

Gegevens bezoeklocatie

Museum Villa Mondriaan
Zonnebrink 4
7101NC Winterswijk

Bezoek website

Kunstwerken

Tijdens de Kunstweek is de volgende soort kunst te zien:
  • Schilderijen
  • Beelden / ruimtelijk werk
  • Textiel
  • Glas

Wat is er te zien en/of te doen?

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De naam Mondriaan is bij iedereen bekend, maar van De Mesquita hebben maar weinig mensen gehoord. Beide kunstenaars gingen tegen de heersende hang naar subjectiviteit in en zochten hun eigen weg naar abstrahering en abstractie. Mondriaan vond de abstractie in de rechte lijnen en primaire kleuren en De Mesquita in het veralgemeniseren van een beeld naar zijn archetype. Toch werd De Mesquita's werk in het licht van de naoorlogse populariteit van het internationaal modernisme en de Stijl, met de nadruk op spontaniteit en oorspronkelijkheid, gezien als te traditioneel. De tentoonstelling Mondriaan De Mesquita legt de twee zo verschillend bekritiseerde kunstenaars in elkaars verlengde.

Naast deze tentoonstelling hebben we ook nog drie kleinere tentoonstellingen:

Ten eerste de tentoonstelling Near the European Border van Celine van den Boorn (1978). Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto's, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken goed te kunnen te bekijken moet de bezoeker met klompen aan in een laag modder staan die de vloer van het Arco-paviljoen bedekt.

Ten tweede zijn er de glassculpturen van Arnout Visser te zien op ons designpodium. De vormvinder vormt glas tot organische sculpturen die tegelijkertijd ook praktisch zijn, zoals lampen en poefen. Visser laat ons drie ontwerpen zien. Neem bijvoorbeeld zijn Big Mushrooms: kleurrijke lampen die in de vorm van paddenstoelen uit de grond komen. Om deze enorme lampen te maken moet Visser soms wel van tweehoog naar beneden gieten.

Ten derde is er een historische expositie over het textielverleden van Winterswijk en Villa Mondriaan zelf. De villa kent naast de bekende familie Mondriaan namelijk ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren '70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven.


Openingstijden

Zaterdag  9 november van 11:00 tot 17:00
Zondag  10 november van 11:00 tot 17:00
Maandag  11 november gesloten


Dinsdag 12 november gesloten
Woensdag 13 november gesloten
Donderdag  14 november gesloten


Vrijdag 15 november van 11:00 tot 17:00
Zaterdag 16 november van 11:00 tot 17:00
Zondag 17 november van 11:00 tot 17:00


Stichting Kunstweek
Oeverkruid 13
4941 VV Raamsdonksveer
E   info@kunstweek.nl
T   0162 58 09 09