Gouden K's - Kunstweek Skip to content

Gouden K’s

Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal 10 Gouden K's worden toegekend, selecteren een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten 10 personen aan wie een Gouden K wordt toegekend.

Wat is de Gouden K?

De Gouden K is in immateriële zin een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor, kort gesteld, beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst.

Doel van de toekenning van Gouden K’s is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K’s hebben geleverd, waarvoor zij hulde en een stoffelijke onderscheiding verdienen.

Inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst, voor vergroting van het bereik van en/of de waardering voor beeldende kunst en/of voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars en/of het behoud van, de plaatsing van, of restauratie van een of meer kunstwerken, komen in aanmerking voor een Gouden K.

Ontvangers van een Gouden K

In de eerste jaren werden de erespelden behorend bij de toegekende Gouden K’s tegelijkertijd uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie tijdens de Nationale Kunstweek (elk jaar in november). De corona restricties maakten dat in 2020 en 2021 onmogelijk. De desbetreffende wethouders hebben hun winnaars daarom in die jaren ieder afzonderlijk op gepaste wijze de erespeld in de vorm van een Gouden K overhandigd en in het zonnetje gezet. 
Sindsdien is deze wijze van overhandiging van de Gouden K en bijbehorende oorkonde (sinds 2023) gelijk gebleven.

Wilt u weten welke personen in de voorgaande jaren een Gouden K mochten ontvangen vanuit hun eigen gemeente? U vindt een overzicht per jaar via de buttons hieronder.

Nieuwsbrief

Wil je maandelijks het e-magazine ontvangen met leuke tips en aanbiedingen van Stichting Kunstweek en haar samenwerkingspartners? Vul dan hier je naam en e-mailadres in.