Gouden K's - Kunstweek Skip to content

Gouden K’s

Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal 10 Gouden K's worden toegekend, selecteren een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten 10 personen aan wie een Gouden K wordt toegekend.

Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

De Gouden K is in immateriële zin een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor, kort gesteld, beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst.

Doel van de toekenning van Gouden K’s is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K’s hebben geleverd, waarvoor zij hulde en een stoffelijke onderscheiding verdienen.

Inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst, voor vergroting van het bereik van en/of de waardering voor beeldende kunst en/of voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars en/of het behoud van, de plaatsing van, of restauratie van een of meer kunstwerken, komen in aanmerking voor een Gouden K.

In voorgaande jaren werden de erespelden behorend bij de toegekende Gouden K’s tegelijkertijd uitgereikt tijdens de Nationale Kunstweek (elk jaar in november). De corona restricties maakten dat in 2020 en 2021 helaas onmogelijk. De desbetreffende wethouders hebben hun winnaars nu in die week ieder afzonderlijk op gepaste wijze de erespeld in de vorm van een Gouden K overhandigd en in het zonnetje zetten.

In 2023 worden voor het zesde jaar in successie Gouden K’s toegekend aan (in ’t kort) personen die zich op een bijzonder positieve manier hebben ingezet voor beeldende kunst. Gemeenten worden uitgenodigd om gedurende de voordrachtperiode inwoners die zich gedurende vele jaren op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor beeldende kunst en/ of beeldend kunstenaars in hun gemeente, voor te dragen voor een Gouden K.

In 2022 zijn door 48 gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. De jury en het bestuur van Stichting Kunstweek hebben na beoordeling van de motivaties voor toekenning van Gouden K’s, besloten een Gouden K toe te kennen aan de volgende personen. Namens de gemeente Bergeijk aan Jos Smeets, namens de Gemeente Capelle aan den IJssel aan Marie-Louise Eijsvoogel, namens de gemeente Eijsden-Margraten aan Nicole Mulkens, namens de gemeente Epe aan Hanneke Postma, namens de gemeente Eindhoven aan Jasper van Es, namens de gemeente Moerdijk aan Inge van Rijsbergen, namens de gemeente Sluis aan Rini Fenijn, namens de gemeente Weert aan Geert Gabriels, namens de gemeente Zwijndrecht aan Wilma Schimmel, namens de gemeente Zundert aan Marion van Bergen.

In 2021 is slechts 1 Gouden K toegekend en wel door de gemeente Goeree-Overflakkee aan mevrouw Annemiek Vlaspoel.

In 2020 hebben meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. Omdat jaarlijks maximaal 10 Gouden K’s worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten 10 personen geselecteerd. De tien Gouden K’s zijn toegekend aan, namens de gemeente Breda aan de heer Gerard van den Berg, namens de gemeente Eemnes aan mevrouw Monique Kropman, namens de gemeente Gemert-Bakel aan mevrouw Karin Snijders, namens de gemeente Halderberge aan de heer Arie Onnink, namens de gemeente Hellendoorn aan de heer Cees van Sparrentak, namens de gemeente Houten aan de heer Gijs van Kuijk, namens de gemeente Papendrecht aan de heer Bas den Hartog, namens de gemeente Rhenen aan mevrouw Fiete de Vries Feyens, namens de gemeente Stadskanaal de heer Pascal Bunk, namens de gemeente Vlaardingen aan de heer Leendert Droppert.

In 2019 zijn de tien Gouden K’s toegekend, namens de gemeente Almelo aan mevrouw Hanny Niessen, namens de gemeente Almere aan mevrouw Marie-Josée Röselaers, namens de gemeente De Bilt aan mevrouw Rita Maas, namens de gemeente Breda aan de heer Dennis Elbers, namens de gemeente Emmen aan de heer Dick Lubbersen, namens de gemeente IJsselstein aan de heer Bert Murk, namens de gemeente Meierijstad aan mevrouw Carin Simons, namens de gemeente Ouder-Amstel aan mevrouw Sonja Jansen, namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan mevrouw Mieke van der Kuij en namens de gemeente Veere aan mevrouw Kathrin Ginsberg.

In 2018 zijn de tien Gouden K’s toegekend, namens de gemeente Bergeijk aan mevrouw Elly Verrijt, namens de gemeente Dongeradeel aan mevrouw Tanja van der Woude, namens de gemeente Emmen aan mevrouw Hannie Reijnierse, namens de gemeente Epe aan de heer Willem Dicou, namens de gemeente Harderwijk aan mevrouw Corien van der Meulen, namens de gemeente Hellendoorn aan mevrouw Lies van Zuidam, namens de gemeente Leusden aan mevrouw Margareth Degeling, namens de gemeente Urk aan de heer Henk Kapitein, namens de gemeente Veenendaal aan mevrouw Linette van Dijk en namens de gemeente Zundert aan mevrouw Mieke van Zundert.

Nieuwsbrief

Wil je maandelijks het e-magazine ontvangen met leuke tips en aanbiedingen van Stichting Kunstweek? Vul dan hier je naam en e-mailadres in